Biler

Hvad der er værd at vide om et motorcykelkørekort

Motorcyklen blev opfundet i 1879 af en italiensk mand ved navn Giuseppe Murnigotti. Dette var en dampdrevet motorcykel. Det var dog først i 1894, at den først motorcykel blev tilgængelig på markedet. Der er igennem årene kommet mange forskellige producenter af motorcykler på markedet.

Hvad der er værd at vide om en motorcykel

En motorcykel er et køretøj på to hjul, der er drevet ved hjælp af en motor. Motorcyklen har samme form som en cykel, hvor hjulene er på linje, så man kan holde balancen ved høj fart. Ved nogle motorcykler er det muligt at montere en sidevogn, derved bliver den trehjulet. Motorcyklen er storebroren til knallerten. En lille knallert må dog maksimalt køre 30 km/t, mens en stor knallert maksimalt må køre 45 km/t. En motorcykel både kan og må køre hurtigere end det. En knallert kan derfor kun køre på cykelstier eller i vejkanten, hvorimod en motorcykel kan køre på vejbanen på lige fod med almindelige biler. På vejbanen har motorcykel faktisk fordele i forhold til bilerne, da en motorcykel kan accelerere enormt hurtigt, dette kan derfor gøre det hurtigere at overhale eller nemmere komme i gang igen, efter man har holdt for rødt lys. Dog er en af ulemperne, at en motorcykel har en længere bremselængde end en bils. Men motorcykel må køre på alle vejtyper og alle destinationer, hvad end man ønsker at køre en tur til Aars, Himmerland eller et helt tredje sted.

Sådan tager man et motorcykelkørekort

Ønsker man at kunne køre på motorcykel, kræver det, at man har et motorcykelkørekort. Dette er nødvendigt, hvilket det ikke altid er ved knallerten. Hvis man er 18 år og allerede har et bil- eller motorcykelkørekort, behøver man ikke tage et kørekort til knallert, men kan helt lovligt køre knallert. Ellers kan man tage et knallertkørekort fra man er 15½, så man har kørekortet, når man er 16 år, der er alderen for, at det er lovligt at køre på knallert.

Det kræver dog altid et kørekort til motorcykel, hvis man ønsker at køre motorcykel. Hvis man ønsker at tage et motorcykelkørekort, kan man tage tre forskellige former for kørekort til motorcykel, der har hver deres krav og regler. Kørekortene er delt ind i kategori A1, A2 og A. A1 er til en lille motorcykel, A2 er til en mellemstor motorcykel, mens A er til en stor motorcykel. Ved en lille motorcykel, skal du være 18 år, mens du ved en mellemstor skal være 20, men i nogle tilfælde kan man også få dette kørekort som 18-årig. Ved en stor motorcykel, skal man være 24 år, men i nogle tilfælde kan man få det som 20-22-årig.

Når man skal tage et kørekort til motorcykel, skal man både igennem teoretisk og praktisk undervisning. Den teoretiske del består af 29 teorilektioner, hvorimod den praktiske undervisning består af i alt 22 lektioner, hver lektion varer 45 minutter. Man skal have 4 lektioner på manøvrebane, 13 lektioner på vejen og 5 lektioner på køreteknisk anlæg. Til sidst i forløbet vil man komme op i en prøve i det teoretiske og en praktisk prøve, man skal bestå begge prøver for at få kørekortet.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Du kan bruge disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>